//////

O celiaklii i alergii na gluten

Nasza codzienna dieta zawiera bardzo wiele produktów, które zawierają gluten. Gluten jest białkiem, które znajduje się w zbożach ( w pszenicy, jęczmieniu, owsie, życie oraz w orkiszu), ale także w produktach do przygotowania, których potrzebne są ziarna zbóż. Stąd też gluten znajduje się w kaszach, płatkach zbożowych, w mące. U wielu osób dochodzi do nietolerancji glutenu, część z tych osób może mieć celiaklię, część alergię na gluten. Obie te dolegliwości nie są tożsame. W przypadku alergii na gluten jej objawy pojawiają się już niemal bezpośrednio po zjedzeniu potraw zawierających gluten. Objawy te to biegunka, wysypka, katar czy duszności. U osób wyjątkowo wrażliwych może nawet dojść o wstrząsu anafilaktycznego. Objawy celiaklii nie są tak jednoznaczne. U wielu osób pojawiają się bolesne skurcze żołądka po zjedzeniu produktów zawierających gluten. Z kolei inne osoby cierpią na anemię lub bóle stawów. W obu przypadkach najpierw wykluczany jest z diety gluten, a następnie przeprowadzana dalsza diagnostyka.

Leave a Reply