//////

Dieta na dobry wzrok

Bardzo ważne dla zachowania dobrego wzroku są warzywa i owoce. W wielu z nich znajduje się między innymi zeaksantyna oraz luteina. Obie te substancje poprawiają pole widzenia, zapobiegają zwyrodnieniu plamki żółtej. Bogatym źródłem zeaksantyny i luteiny jest dynia, botwinka, szpinak i cukinia. Dlatego w trosce o swój wzrok powinniśmy uwzględnić te warzywa w swojej diecie. W naszej diecie nie może zabraknąć także owoców jagodowych. Zawierają one nie tylko witaminę A,C i E, ale także antocyjany. Zarówno witaminy, jak i antocyjany działają podobnie do zeaksantyny i luteiny. Dbając o wzrok powinniśmy sięgać również po marchewkę i owoce o pomarańczowym kolorze. W marchewce i pomarańczowych owocach znajduje się beta-karoten. Beta-karoten jest zamieniany w naszym organizmie w witaminę A, która ułatwia widzenie w ciemności, przyczynia się do prawidłowego nawilżania gałek ocznych oraz poprawia działanie siatkówki oka. Niezależnie od stosowania diety bogatej w warzywa i owoce powinniśmy od czasu do czasu odwiedzić okulistę.

Leave a Reply